Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás

Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

A fogászati implantátumokról

Mik a fogászati implantátum előnyei?

Ezt a fogpótlási módszert akkor érdemes megfontolnia, ha szóba kerül egyébként egészséges fogainak lecsiszolása. Például hidat kell alkalmazni, és a hiányzó fog mellett álló fogak teljesen épek. Ilyenkor az implantátum segítségével az egészséges fogak megússzák a csiszolást. A másik komoly érv a kivehető protézisek esetén merül fel. A kivehető pótlások sok kellemetlenséggel járnak. Már egy-két implantátum, ami segít a kivehető pótlások stabilabbá tételében, komoly megkönnyebbüléssel járhat. Végleges megoldást nyújthat az implantátumok alkalmazása a hiányzó fogak helyén. Néhány páciensünk úgy számolt be az új, implantátumokra rögzített fogai elkészülte után, hogy 20 évet fiatalodott a kezelést követően, pusztán attól az érzéstől, hogy stabilnak érzi fogsorát.

Mi a különbség a hagyományos fogpótlás és az implantáció között?

Előfordul, hogy nemcsak a fog, hanem a foggyökér is sérült. Ebben az esetben nem lehet hagyományos koronát alkalmazni. Ilyenkor ajánlott az implantátum beültetése, amelyre ugyanúgy kerámiakoronát erősítünk, mintha hagyományos koronáról lenne szó. Megfelelő tisztántartás és ápolás mellett az implantátumra helyezett korona akár életre szólóan tartós lehet, ráadásul a műfog szilárdságában is biztosak lehetünk. A koronák különbözhetnek aszerint, milyen anyagból készültek. Az aranykerámia korona azért előnyös, mert az aranyötvözetre épített porcelán aranytartalma miatt ellenáll a baktériumos fertőzéseknek, és rendkívül stabil. Az úgynevezett porcelánleplezésű korona egy bizonyos fémötvözetre égetett porcelán. Ez a fém lehet arany, de sok más is. Ha a páciens fémallergiában szenved, természetesen kínálkozik olyan megoldás is, hogy a koronát fémmentesre készítsük. Ilyenkor használunk cirkónium-dioxid koronát.

Hogyan zajlik a kezelés?

Minden eset egyedi. Nem lehet úgy leírni egy ilyen eljárást, hogy mindenkire igaz legyen. Ezért most pusztán az fogászati implantátumok behelyezésének leggyakoribb, legtipikusabb lépéseit ismertetjük Önnel.

Állapotfelmérés implantáció előtt, precíz tervezés a biztonságos beavatkozás érdekében!

Az egyik legfontosabb lépés a CT-felvétel elkészítése. Érdemes tudnia, hogy a hagyományos panoráma-röntgen nem képes olyan képet adni az állkapocs csontszerkezetéről, mint amit a 3D CT-felvétel kimutat. A hagyományos eljárás során egyes részek elmosódottan jelennek meg vagy nem is láthatók, és a felvétel a csontszerkezet mélységét nem adja vissza. Ami a felvételen esetleg jó csontszerkezetűnek tűnik, a beültetés során kiderülhet, hogy túlságosan keskeny a beültetéshez. A CT pontos képet ad a csont mennyiségéről, sőt, a minőségéről is. Mindezt fontos előre látni, hiszen a beültetés sikere nagyrészt azon múlik, hogy rendesen becsontosodik-e az implantátum. A felvétel birtokában a fogorvos elkészíti az eljárás tervét.

Beültetés

Az implantátumot helyi érzéstelenítéssel vagy rövid altatással kísért eljárással beültetik. A Zuglói Fogászaton külön aneszteziológus szakemberek segítik a munkát. Ha altatásra lenne szükség, készüljön fel arra, hogy ugyanazokat az orvosi papírokat kell elhoznia hozzánk, mint bármilyen más esetben, amikor műtétre kerül a sor: belgyógyászati szakvélemény, laborvizsgálat, EKG, mellkasröntgen.

Kontroll

Egy hét múlva kontroll szükséges ahhoz, hogy a fogorvos meggyőződhessen arról, a beültetés után minden folyamat az ideális módon zajlik-e, valamint Ön is beszámolhat arról, hogyan érzi magát, és ha vannak, felteheti kérdéseit.

A csontosodás időszaka

Egyénileg változó, de átlagosan 3-6 hónap kell a csontosodáshoz. Erre az időszakra ideiglenes pótlást kaphatnak a páciensek, hogy addig se szenvedjenek a fogsorban levő hiányoktól.

A felépítmény csatlakoztatása

A csontosodás után, amikor az implantátum már megbízhatóan rögzült, a fej belekerül az implantátumba. Ekkor készíti elő a terepet a fogorvos a koronához. Ilyenkor vesznek lenyomatot a fogsorról, ekkor választják ki a fogsor színéhez igazodó árnyalatot, hogy a végső összkép megkülönbözhetetlen legyen az eredeti fogtól.

Próba és felhelyezés

Amikor elkészült a korona, amely formájában és színében teljesen illeszkedik a fogsorhoz, a fogorvos szépen a helyére illeszti.

Tanácsadás

Fontos része az implantációs eljárásnak, hogy a végén szakszerű tanácsokat adunk betegeinknek arról, hogyan ápolják újonnan kapott műfogukat. Ennek hiányában ugyanis nem lehet garantálni azt, hogy az implantátum hosszú-hosszú éveken át sikeresen ellátja funkcióját.

Félévente kontroll

Szintén elhagyhatatlan része az implantációs kezelésnek a félévenkénti ellenőrzés. Mivel problémamentes fogak esetén is kívánatos félévente felkeresni a fogorvosunkat, ez nem is jelent különösebb extra fáradozást, csak annyit, amennyit amúgy is érdemes megtennünk.

Milyen típusú implantációra van szükségem?

1. Egy fog hiányzik

Ha egy fognak már a gyökere sincs meg, az implantáció és a kerámia korona véglegesen helyettesíteni fogja.


1.1. A kerámia korona előnyei

Ha a fog és a gyökér egyaránt megsérült, a legjobb végleges megoldást a kerámia koronával ötvözött fog implantáció jelenti. Ez a fogpótlás mind külsejében, mind funkciójában egyenértékű a természetes foggal.

Ebben az esetben úgynevezett egydarabos implantációt használunk, ami azt jelenti, hogy az összes komponenst egy elemként kezeljük. Így az új fog azonnal tökéletesen működőképes, ráadásul a kezelési idő lerövidül és a fájdalom is a minimálisra csökken.


1.2. Kezelési folyamat

Az eljárás teljes folyamata általában négy fogorvosi látogatással jár. Várhatóan a páciens a beavatkozást követő napon már vissza is térhet munkájához.


1.3. Az új fog beültetése - lépésről lépésre

Az alábbiakban körülírt kezelési folyamat több lehetőség egyike. Konzultáljon fogorvosával, hogy az Ön saját helyzetének legmegfelelőbb megoldás kerüljön kiválasztásra.

Kezelés előtt

A fogorvos elvégzi az első vizsgálatot és röntgeneket készít a kezelés előkészítésére.

Az implantáció folyamata

Az implantátum beültetésre kerül. Ebben a fázisban, egy ideiglenes fog kerül elhelyezésre, amely lehetőséget biztosít arra, hogy jól lehessen enni és esztétikailag is kielégíti az igényeket. Az implantátum pár hónap alatt beépül a csontba, utána kerül sor a következő lépésre.Az új korona beültetése

Az utolsó lépés a végleges kerámia korona elhelyezése. Ez az új fog már egy életre szól. Ezt követően nincs szükség további kezelésre, beavatkozásra.

Végeredmény

Az új foggal szemben elvárható, hogy ugyanazt az érzés adja, és ugyanúgy funkcionáljon, mint egy természetes fog. Az új fogat és a körülötte lévő ínyt ugyanúgy tisztán és gyulladásmentesen kell tartani, mint az eredeti fogat és az azt körülvevő ínyt.


1.4. A kerámia korona implantáció alternatívái

Fogon és implantátumon rögzülő híd

A hagyományos híd a hiányzó fog mellett lévő fogak lecsiszolásával jár, amelyek a híd megtámasztására szolgálnak. Ez egy megbízható megoldás, amely jó esztétikai eredményekkel, és relatív egyszerű folyamattal jár. Azonban, ennek az alternatívának két alapvető hátránya is van: folyamatos csontritkulás az érintett részeken, és az egészséges fogak feláldozása a híd elkészítéséhez.

Kivehető részleges-fogsor a hiányzó fog helyén

Ez nem egy végleges megoldás egy hiányzó fog esetén. A fogsor instabil és lazán van rögzítve, amely befolyásolja mind a funkcionalitást és a kényelmet. A kivehető rész-fogsor műanyagból készül, amely nem éri el a kerámia korona esztétikai szintjét. Kevés az előnye ennek a megoldásnak, de azért van egy-kettő: könnyen ki-be vehető és viszonylag olcsó beszerezni.

Gyantával kötött híd

Ennek az alternatívának van egy pár kézenfekvő előnye: gyorsan elkészíthető, jól funkciónál, és mivel kerámiából készül, szép esztétikai megoldást nyújt. Továbbá, a meglévő egészséges fogakat nem befolyásolja. De nem egy hosszú távú megoldás. A gyantával kötött híd előbb vagy utóbb kimozdul - valószínűleg egy pár év alatt - és ezután újra kell csinálni.


2. Több fog hiányzik

Gyökereivel együtt hiányzik három fog? A megjavított áthidalós implantáció optimális szilárdságot biztosít.


2.1. Az implantátumos rögzülő híd előnyei

Amikor a fogsor hátsó részében lévő három hiányzó fogat kell pótolni, az implantátumhoz rögzített híd az egyetlen megbízható megoldás. A hagyományos fogsor nem nyújtja ugyanazt a stabilitást és működőképességet.

A hiányzó hátsó fogak helyére kerülő implantátum új, páratlan stabilitást biztosít. A páciens bármit meg tud enni, amit szeretne, és az állkapocs jellege, valamint az arcvonások is természetesek maradnak.


2.2. Előnyei
  • Az egyetlen fixen rögzített pótlás ebben a helyzetben.
  • Stabil és megbízható - kedvére ehet bármilyen ételt.
  • Megóvja az arcvonásait és megakadályozza a csontritkulást.
2.3. Kezelés

A kezdeti vizsgálat után általában 4-5 további kezelésre lesz szükség, ameddig a végelegesen rögzített híd elkészül. Az íny kisebb zúzódása és enyhe duzzanata ilyenkor természetes, ám bármely efféle kellemetlenség hagyományos fájdalomcsillapítóval hatásosan kezelhető. A páciens már másnap visszatérhet a munkájához.


2.4. A rögzített híd elhelyezése - lépésről lépésre

Az alább ismertetett kezelési folyamat csak egy a több lehetséges eljárás közül. Konzultáljon fogorvosával, hogy együtt választhassák ki az Önnek legmegfelelőbb, helyzetéhez igazodó megoldást.

Kezelés előtt

A fogív hátsó területén három fog hiányzik. Ezek pótlására az egyetlen valódi megoldás a rögzített híd beültetése. A hidat, amely egy egységben tartalmazza mindhárom új fogat, implantátumokhoz rögzítik.

Az implantáció folyamata

Először az implantátumokat helyezzük be; ez általában egy kezelés alatt megoldható. Ilyenkor már egy ideiglenes hidat is rögzíthetünk hozzájuk, amely gyakorlatilag rögtön lehetővé teszi az implantátum normális használatát.

A híd rögzítése

Az implantátumoknak szervesen be kell épülniük az állkapocsba, mielőtt a végleges hidat rájuk lehetne építeni. Ez a folyamat általában 1-2 hónapot vesz igénybe, de a fogak helyétől, illetve az elérni kívánt esztétikai hatástól függően az időtartam változhat.

Végeredmény

Az új híd épp úgy bírja a terhelést, mint az eredeti, erős hátsó fogak. Ez a fogpótlás stabil és megbízható, s lehetővé teszi, hogy az ember azt egyen, amit csak kíván.


2.5. A rögzített híd alternatívája

Kivehető részleges-fogsor

Ez a megoldás gyakran kényelmetlenséget okoz, használata pedig kissé bonyolult. Funkcionalitását tekintve meg sem közelíti azt, amit egy híd nyújthat. A fogsor műanyagból és fémből készül, s ez meg is látszik a külsején. Sok részből áll, ezért elkészítése költséges, időigényes. Mindazonáltal behelyezése egyszerű, és a természetes fogakat nem károsítja.


3. Felső fogatlan állcsont

Amennyiben a fogsorból az összes fog hiányzik, az implantáció tökéletesen stabil alapot jelent egy teljes fogsor biztonságos rögzítéséhez.


3.1. Az implantátumhoz rögzített híd előnyei

Amikor az összes fog hiányzik, vagy olyan állapotban vannak, hogy el kell távolítani őket, akkor az implantátumhoz rögzített híd a legjobb végleges megoldás.

Az implantáció előtt nem létezett végérvényes megoldás azok számára, akik elveszítették az összes fogukat. Ma már az egész állkapocsra alkalmazható az implantátumra rögzített híd, amely állandó, stabil és esztétikus megoldást biztosít.


3.2. Előnyei
  • Pontosan úgy használhatja, mint a természetes fogakat.
  • Szilárd, stabil megoldás egy életre.
  • Megőrzi az arcvonásokat és megakadályozza a csontritkulást.


3.3. Kezelés

A szükséges kezelések számát az adott helyzet határozza meg. Mindent egybevéve egy rögzített híd beültetéséhez elegendő 8-10 alkalommal felkeresni a fogorvost. A legtöbb páciens arról számol be, hogy a híd beültetése után sokkal kényelemesebbé vált az élete, mint azt korábban gondolta volna.


3.4. A rögzített híd beültetése - lépésről lépésre

Az alább ismertetett kezelési folyamat csak egy a több lehetséges eljárás közül. Konzultáljon fogorvosával, hogy együtt választhassák ki az Önnek legmegfelelőbb, helyzetéhez igazodó megoldást.

Kezelés előtt

A fogorvos meghatározza a legmegfelelőbb eljárást. Felkészíti a pácienst, és maga is felkészül a kezelésre.

A kezelés folyamata

Az első lépés a hiányzó gyökerek helyettesítése. Ebben az esetben öt külön implantátumot használunk. Ideiglenes fogakat rögzítünk hozzájuk, melyek a végeleges híd beültetéséig lehetővé teszik az implantátumok a normális használatot, az evést.

A híd rögzítése

A végleges hidat stabilan az implantátumok tetejére rögzítjük. Egy teljes állkapocs esetében általában 2-3 kezelésre van szükség az egész híd elkészítéséhez.

Végeredmény

Új fogait aligha tudja majd bárki is megkülönböztetni a természetesektől - még Ön sem. Akik korábban már használtak hagyományos műfogsort, ilyenkor gyakran lenyűgöző, nagyon pozitív élményként élik meg az új fogak nyújtotta érzést.


3.5. A rögzített híd alternatívái

A rögzített híd egyik alternatívája a kivehető műfogsor, melyet implantátumok rögzítenek. Ez a régimódi eljárás sok hátránnyal jár, és lehetőleg mellőzni kell.

Kivehető, implantátumhoz rögzített műfogsor

Kivehető, teljes műfogsor, melyet az állkapocsban lévő egy vagy két implantációhoz rögzítenek.

Az implantátum segít a műfogsor rögzítésében, és hozzájárul a jobb funkcionalitáshoz, valamint a kényelemhez. Ezt a megoldást általában az ára miatt szokták választani a rögzített híddal szemben - azonban a végeredmény összehasonlíthatatlan.

Kivehető teljes műfogsor

A műfogsor az íny tetejére kerül, a hiányzó fogak helyére. Ennek a megoldásnak nincsenek valódi előnyei - azon kívül, hogy olcsó.

Számos hátránya van: kényelmetlen vele az evés, befolyásolja a hangképzést, a beszédet, a műfogsor mozgása miatt az íny kisebesedhet. További kellemetlenség, hogy a felső műfogsor jelentősen rontja az ízérzékelést.


4. Meglévő fogak javítása

Ha egy elülső fog megrongálódott, az ÚJ GENERÁCIÓS LÁGYABB TECHNOLÓGIÁVAL GYÁRTOTT kerámia korona biztosítja a legesztétikusabb megoldást.


4.1. Egy új Procera korona előnyei:

Amennyiben a fog sérült vagy rossz állapotú, valószínűleg egy új kerámia korona a legjobb megoldás. Behelyezése nagyon gyors. A végeredmény pedig fantasztikus.

A teljesen kerámiából készült Procera koronának számos előnye van a hagyományos koronákhoz képest. Kimagasló esztétikai tulajdonságai mellett a korona használhatósága és élettartama is kiemelkedő.


4.2. Előnyei
  • Kiváló esztétikai hatás; sokkal jobb, mint amit a szokásos koronák nyújtanak.
  • Egyszerű beültetés, gyors eredmény.
  • Rövid és kényelmes kezelés.
4.3. Kezelés

Ideális esetben az új koronát két fogorvosi látogatás során, egy héten belül be lehet helyezni. A kezeléssel járó kellemetlenség és az utóhatások elhanyagolhatóak.


4.4. Egy új korona beültetése - lépésről lépésre

Az alább ismertetett kezelési folyamat csak egy a több lehetséges eljárás közül. Konzultáljon fogorvosával, hogy együtt választhassák ki az Önnek legmegfelelőbb, helyzetéhez igazodó megoldást.

Kezelés előtt

A fogorvos elvégzi a kiinduló szájvizsgálatot, és a meglévő koronáról lenyomatot készít. Ez a forma lesz az új korona prototípusa.

A régi fog előkészítése

A természetes fogon kisebb előkészítő kezelést vagy igazítást hajt végre, majd felhelyezi rá az ideiglenes koronát.

Új korona rögzítése

A végleges koronát nagyjából egy héttel az első kezelés után erősen és biztosan ráépíti a fogra. Ez a megoldás általában egy életre szól.

Végeredmény

A végeredmény egúj fog, amely tökéletesen illeszkedik a meglévő fogsorba. A fogorvos által javasolt módon, fogkefével, fogselyemmel tisztítandó.


4.5. A teljes kerámia korona alternatívái

Fémmel kombinált porcelán

Egyszerűen fogalmazva: a fémmentes-kerámia korona esztétikailag felülmúl bármely egyéb típusú koronát. A hagyományos, fémmagvú korona felülete sohasem ennyire tökéletes, s nem nyújtja ugyanazt a természetes, élethű megjelenést. Azonban a fém-kerámia korona régóta jól ismert megoldás. Valószínűleg ez az oka annak, hogy még mindig alkalmazzák, pedig funkcionális értéke, beépítésének módja, sőt az ára is megegyezik a sokkal szebb, tiszta kerámia koronáéval.

Kapcsolódó cikk

Kapcsolódó cikk

Kapcsolódó cikk