Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás

Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

Gyökérkezelés

A gyökérkezeléstől sokan tartanak, pedig ma már nagyszerű technikák és eszközök állnak a fogorvosok rendelkezésére. Ez a kezelés olyan elterjedtté vált, hogy külön elnevezést is kapott: ez az endodoncia. Az endodontusnak nincs külön szakvizsgára szüksége, mivel a gyökérkezelés az általános fogászat része, ám a terület a dinamikusan fejlődő technológia és a kezelések növekvő számának köszönhetően egyre inkább a specializálódás felé halad.  A gyökérkezelés lényege a fog csatornáinak kitisztítása. A csatornák a fog gyökereiben futnak: vannak egygyökerű, egycsatornás fogak (mint a frontfogak vagy a szemfog), vannak egygyökerű, ám többcsatornás fogak (például az első és a második kisőrlők), és a többgyökerű, többcsatornás fogak (a nagyőrlők, köztük a bölcsességfogak is ide tartoznak). A csatornák kitisztítása és fertőtlenítése a tapasztalt endodontus számára rutineljárásnak mondható. A kihívást a nagyon vékony vagy kifejezetten girbegurba csatornák jelentik. Szerencsére a modern eszközökkel, mint a roppant vékony és hajlékony nikkel-titán ötvözetű tűk, a kezelés ezekben az esetekben is hatékony. Különösen a gyökérkezelésre kifejlesztett mikroszkóp jelent óriási segítséget az endodontus számára: nagyításban semmilyen aprócska csatorna és semmilyen ott rejlő, gyulladást okozó anyag nem kerülheti el a szakember figyelmét.  Mivel gyökérkezelésre jellemzően erős fogfájást követően kerül sor, hatalmas megkönnyebbülést szerez a pácienseknek, hogy megszabadulhat a fájdalomtól, és az esetek döntő többségében még a fogai is megmarad. A gyökérkezelések közötti időszakban, sőt a végleges gyökértömés után is előfordulhat, hogy érzékenységet vagy fájdalmat tapasztal, de ez az érzékenység már hamar el fog múlni.

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelésnek megvannak a maga tipikus lépései, ám a konkrét esetek ettől eltérhetnek. Ám ez az általános leírás is képet tud adni Önnek arról, mi fog történni egy gyökérkezelés során.

  1. Először a diagnózist állítja fel a fogszakorvos. A gyökérkezelésre erős, még fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom esetén van komoly esély, ám a diagnózishoz sok esetben röntgenfelvételre is szükség van. 
  2. A gyökérkezelés érzéstelenítéssel kezdődik. Bár az injekciót sokan nem szeretik, az endodontus ilyenkor szokta megjegyezni, hogy a kezelés során ez a legkellemetlenebb lépés: innentől kezdve már nem fog fájdalmat érezni. 
  3. A fog koronarészének átfúrása következik, hogy az idegkamrát feltárják. 
  4. Az idegkamra feltárása után a fogszakorvos tüzetesen átvizsgálja a fogat, és megállapítja a gyökércsatornák helyét.
  5. Következik a csatornák megtisztítása. Ilyenkor különféle eszközöket használ a fogszakorvos, hogy a csatornákban megbújó, gyulladást okozó anyagot, valamint a gyökércsatorna külső rétegét  eltávolítsa. A cél az, hogy kizárólag egészséges szövetek maradjanak a gyökércsatornában.
  6. A csatornába fertőtlenítő anyag kerül, hogy a gyulladást maradéktalanul megszüntessék. 
  7. A fogszakorvos ideiglenes tömést helyez ez a fog koronai részén.
  8. Tipikusan egy hét szünet következik. Ha ezalatt nem jelentkezik semmilyen panasz, akkor egy hét múlva a fogorvos elkészíti a végleges gyökértömést, és a kezelésnek vége. Ha érzékenység, fájdalom lép fel, a fogcsatornát át kell öblíteni, és egy másik fertőtlenítő anyagot kell bejuttatni. Ezt újabb hét „próbaidő” követi, és ez a ciklus ismétlődik, amíg a fog gyulladása véglegesen meg nem szűnik.

Kapcsolódó cikk

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem