Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás

Csapatunk

Dr. Antal Dóra

Gyermek és ifjúsági fogászat
Maximálisan és emberséggel teljesíteni
Dr Antal Dóra


Diplomámat 2013-ban a budapesti Semmelweis Egyetemen szereztem summa cum laude minősítéssel. Már az egyetem évei alatt a fogorvoslás több szakterületével megismerkedtem a tudományos munka, és klinikai tehetséggondozó program keretén belül. 2011 óta foglalkozom gyermekekkel, 2013 szeptemberétől az egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében dolgozom. Már rezidensképzésem alatt is részt vettem a fogorvostan-hallgatók képzésében. A gyermekfogászat szakvizsgát 2016-ban tettem le, 2016 decembere óta megbízott osztályvezető főorvosként dolgozok az egyetemen.

Angol nyelven beszélek, valamint fontosnak tartom a siket, és nagyothalló páciensek fogászati egészségnevelését, és integrációját, ezért 2015-ben középfokú magyar jelnyelvi bizonyítványt szereztem.

Rendelési időpontok
Hétfő - Kedd 14:00-20:00 Szerda - Csütörtök - Péntek 14:00-20:00 Szombat -

Kezelések

Dr. Antal Dóra interjúja

Miért pont fogorvos lett Önből?

Gyermekkoromban építészmérnöki karrierre készültem, de kamasz koromban felismertem, hogy inkább valamilyen segítő, orvosi hivatást kell választanom. Miért a fogorvoslás? Mert összetett; mert részben elméleti, részben épp hogy művészi és manuális, no meg a pszichológia miatt.

Eddigi tapasztalatai közül melyiket tartja a leghasznosabbnak?

Az egyetemen eltöltött három és fél év alatt rengeteg tapasztalatot szereztem, sok érdekes és ritka esettel találkoztam, megtanultam rutinosan kezelni a különféle krízishelyzeteket. Egyetemi oktatóként pedig megtanultam ráhangolódni az emberekre.

Miért szakosodott a gyerekekre?

A gyermekfogászat jellemzően a fogorvosi hivatás azon szakterülete, amelyben majdnem minden más részterület megtalálható, de az életkori és pszicho-szociális sajátosságok különösen érdekesek. Ezért, valamint a gyermekektől kapott őszinte szeretet miatt lettem gyerekfogszakorvos.

Miben más egy beteg tejfogat kezelni?

A tejfogak nemcsak alakilag, de felépítésükben, anatómiájukban is különböznek a maradó fogaktól. Széles, tág fogbélkamrával rendelkeznek, és vékony, „lyukacsos” keményszövetből épülnek fel. Erre vezethető vissza, hogy többnyire egy gyors, rossz prognózisú szuvasodással találkozunk, mely napok alatt a tejfog vagy a tejfogat tartó csontozat gyulladásához vezethet. Valamint mindig figyelembe kell venni, hogy a tejfogak gyökerei között fejlődnek a maradó fogak, melyek ebben az időszakban sérülékenyek. Egy kezeletlen szuvas, elhalt tejfog komoly „pusztításokat” tud végezni.

Ezek szerint egy beteg tejfognál rossz stratégia, ha arra várunk, amíg kiesik.

Elterjedt tévhit, hogy a tejfogak problémáival nem kell a fogorvost felkeresni, mert ha elég ideig várunk, akkor az úgyis kiesik. Ezzel szemben, ha sokáig várunk, felesleges fájdalomnak tesszük ki a gyereket, és a probléma is súlyosbodhat. A beteg tejfogat tehát mindenképpen kezeltetni kell!

Mi a legkönnyebb módja annak, hogy megnyugtasson egy gyereket?

Az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a közös hangot. A gyermekek szeretik elmesélni a számukra fontos dolgokat, de egy kialakult félelem vagy fóbia miatt magukba zárkózhatnak. Ám ha ezen a „páncélon” sikerült átlátni, akkor kitárul a világ! Mindent meg lehet és meg is kell értetni velük, sohasem szabad becsapni őket.

Ön szerint mitől alakul ki a gyerekekben szorongás a fogorvossal szemben?

Sajnos legtöbbször a korábbi rossz tapasztalatok, netán pont a tapasztalatlanság miatt. A gyerekeknek időt kell adni, nem szabad „futószalagon” kezelni, vagy „már csak akkor, ha baj van” alapon kezeltetni őket.

Mit tehet a szülő, hogy csökkentse ezt a szorongást?

Minden esetben fel kell készíteni a gyermeket a fogorvosi kezelés előtt. De sohasem szabad őket rémisztgetni, kortársaiktól úgyis rengeteg rossz tapasztalatot fognak hallani. Valamint fontos, hogy a kisgyermek minél hamarabb megismerkedjen a fogorvosával, a berendezéssel, eszközökkel, és mindenképpen a félévenkénti (néha három havonkénti) kontrollvizsgálat javasolt.

Mi a titka, hogy olyan könnyen megtalálja a helyes hangot a gyerekekkel?

Titok nincs benne. Nekem ez egy talentum, egy ajándék a sorstól.

Milyen jó tanácsot adna a gyerekeknek, hogy minél tovább egészségesek maradjanak a fogaik?

A napi minimum kétszeri fogmosás mellett fontos a helyes táplálkozás és a rendszeres fogorvosi vizsgálat.

Melyik eset maradt meg különösen élénken az emlékezetében?

A legemlékezetesebb talán egy kisfiú kezeléssorozata volt. Nagyon fiatal kora ellenére már több fogászaton jártak, a sorozatos sikertelenség miatt a csöppnyi fiúcska teljesen bezárkózott. Első alkalommal csak a rendelő ajtajából, a küszöbről integetett be, második alkalommal már megvizsgálhattam, a következő két ülés során viszont már az összes szuvas tejfogát elláthattam. Amikor végeztünk, kipattant a székből, szorosan átölelt, és közölte: „Dóji néni, neked van a világ legeslegjobb fogszejelő készleted!”

Ha nem fogorvos lenne, mi lenne?

Talán mentőorvos vagy gyógypedagógus.

 

Amikor éppen nem a gyerekek szemével nézi a világot, akkor mivel foglalkozik?

Akkor a fényképezőgép lencséjén keresztül ismerkedem a világgal… Más szavakkal, nagyon szeretek fotózni. „Jó időben, jó helyen lenni, és megörökíteni a pillanatot” – ez a mottóm.